Премиерът: С Първанов поддържаме работен диалог по всички въпроси
Премиерът: С Първанов поддържаме работен диалог по всички въпроси / Снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Премиерът Сергей Станишев увери, че поддържа работен диалог с президента Георги Първанов по всички въпроси. Двамата се срещнаха на „Дондуков” 2 в късния следобед, след което премиерът съобщи, че по време на разговора им са обсъдили няколко теми сред които промяната на изборното законодателство, въпроси, свързани с енергетиката и посещението на Станишев във Вашингтон.

„Посещението ми в САЩ беше много ефективно за страната ни”, това заяви Сергей Станишев. Той подчерта, че пред американския президент е лансирал идеята на Георги Първанов за организиране в България на голяма международна конференция, свързана с енергийната сигурност. По думите на Станишев с държавния глава по този въпрос имат напълно идентична позиция, защото България винаги е държала да бъде водеща в това отношение не само на Балканите, но и в Европа.

Втората тема на разговор е била свързана с реформите на политическите партии и промените в избирателната система. БСП винаги е подкрепяла мажоритарното начало в изборите, заяви премиерът. Той подчерта още, че за да бъде стабилна политическата система, трябва да се основава на ясни, прозрачни и демократични партии. В тази връзка БСП ще настоява за промени в Закона за политическите партии, подчерта още Станишев.

Сергей Станишев каза още: Ние сме отворена врата на Европейския съюз към енергийните пазари и енергийните източници от Кавказкия и от Каспийския регион. Имаме основание, благодарение на активната ни политика и в рамките на общата енергийна стратегия на Евросъюза, да инициираме подобна конференция, особено в контекста на това, което се случва в момента с цените на енергетиката. Говорихме и за реформи в политическите партии, промени в избирателната система. Ние този диалог го водим в продължение на последните няколко месеца след инициативата, която беше огласена от президента публично, а знаете, че БСП винаги е подкрепяла мажоритарното начало в изборите. Наред с това е важно политическата система в България, за да бъде стабилна, да се основава на прозрачни и демократични партии, отстояващи ясни обществени интереси, а не бизнес интереси.