/ БГНЕС
Търговците обещават, че и най-малкото поевтиняване ще се отразява по колонките на бензиностанциите
Следим как върви цената на едро, каква е на световните пазари и каква е цената на бензиностанциите у нас. Не сме доволни от тези цени, но имаме най-евтината цена на горива в ЕС.

Това заяви премиерът Кирил Петков след среща с представители на Българската петролна и газова асоциация.

Превозвачи излизат на национален протест заради цените на горивата

"Ако искаме цените да продължават да са най-добрите в Европа и да сме сигурни, че българите въпреки, че цените на световните пазари се качват, имат най-малък удар върху техните сметки когато пълнят своите автомобили, диалогът трябва да продължава. Пазарът е свободен, но това е световна криза, която трябва да минем заедно", отбеляза министър-председателят.



Премиерът е получил уверение от бранша, че ще направят така, че потребителите у нас да продължат да се ползват с "най-нискитe цени". И дори и най-малката динамика в цените надолу да се отразява в цените по бензиностанциите.

"Периодът е тежък и за потребителите и за търговците. Но сме категорични, че нито един търговец не бива да си помисля, че в този труден период може да си позволява прекомерни надценки", заяви Живодар Терзиев от асоциацията.

Премиерът заяви още, че към момента намаляване на акциза върху горивата не е възможно в рамките на ЕС. "Не можем да нарушаваме правилата, защото всяко нарушаване на правилата има последствия", подчерта министър-председателят. За казуса с „Лукойл“ и проверката там Петков подчерта, че те имат „адекватна ценова политика“, въпреки високите крайни цени. 

"Лично съм ангажиран, за да съм сигурен, че правим всичко по най-добрия начин. От сутрин до вечер се говори колко са високи цените, но не се говори как може да сме единствената страна в ЕС, на която на битовите потребители да не им се качи цената на тока. Как е възможно 4 млрд. в помощ за бизнеса за ток и за бензиностанциите, за да се опитаме да смекчим удара. Днес изплащаме 70 лева на всички пенсионери, някак си се загубват тези съобщения, а в момента имаме най- ниската цена на горивата в Европа, коментира още премиерът Петков. Въпреки високите цени, мисля, че ще могат да направят разликата между крайната цена и това, което правим като правителство да задържим цените най-ниски в Европа", добави той.

Асен Василев: България има най-евтиния бензин на колонка в ЕС

Кирил Петков коментира и срещата си с външния министър на Украйна Дмитри Кулебо. Той обаче не пожела да каже дали той е поискал от България военна помощ, както и дали такова искане е било отправено от президента Зеленски на снощният му разговор. Стана ясно обаче, че българският премиер скоро може да получи покана да посети Украйна. "Кулеба много благодари, защото сме приели голям брой бежанци, жени и деца. Благодари и за адекватната ни позиция за войната и изпратените хуманитарни помощи. Каза ми, че Зеленски лично иска да благодари за подкрепата", посочи Петков.

"Темата за военна помощ се опитва да бъде като футболен мач в българското общество напред и назад. Нека по-скоро да сме доволни от това, което сме направили, отколкото от онова, което не сме", завърши министър-председателят.