/ БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов връчи държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” за 2019 г. на режисьора и театрален педагог проф. Димитрина Георгиева Гюрова-Савова.

Тя бе наградена в Гранитната зала на Министерския съвет с високото отличие за изключителния й принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности.

награда Св. Паисий Хилендарски
БГНЕС


„Тя е един изключителен представител на българскияя театър, изключителен режисьор и огромен педагог. Стотици български артисти са завършили при нея. Само ще спомена две имена от различни поколения – единият е невероятният Иван Иванов, а другият е звездата на Народния театър Леонид Йовчев. Уникална е нейната кариера, навсякъде е оставила диря, винаги е учила своите ученици на прецизност, на базата на която се ражда импровизацията. Ярка диря в българския театър, в българската култура“, коментира заслугите на театралния педагог министърът на културата Боил Банов.

награда Св. Паисий Хилендарски
БГНЕС


„Искрена, дълбока, сърдечна благодарност за високото отличие, което получих днес за скромната си творческа и педагогическа работа. На всички свои близки, сътрудници и студенти също изразявам гореща благодарност за предаността им към общото ни дело и за таланта им, който е основата на успехите, за които получавам днешната награда“, благодари на свой ред проф. Димитрина Георгиева Гюрова-Савова.

награда Св. Паисий Хилендарски
БГНЕС

 

награда Св. Паисий Хилендарски
БГНЕС


Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски” е учредена с Постановление на Министерския съвет от 2000 г. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Миналата година отличието беше връчено на актьора Васил Михайлов.

Проф. Димитрина Гюрова е родена на 9 октомври 1934 г. в Бургас. През 1952 г. е приета в класа по режисура на проф. Боян Дановски, който завършва през 1956 г. Нейни постановки са представяни на сцените на театрите в цялата страна.

Участвала и при създаването на повече от 40 телевизионни постановки. От 1975 г. Димитрина Гюрова преподава актьорство за драматичен театър във ВИТИЗ /по-късно НАТФИЗ/, а от 1987 г. е професор в същата академия. Тя е двукратен носител на Наградата на София и на Наградата за „Режисура“ на Съюза на артистите в България.
 

награда Св. Паисий Хилендарски
БГНЕС

награда Св. Паисий Хилендарски
БГНЕС