Министър-председателят акад. Николай Денков направи равносметка от първите шест месеца на правителството. Провежда се заседание на Министерски съвет.

"Коледата на 2023 г. ще бъде по-добра, в сравнение с 2022 г.", заяви Денков.

"Инфлацията падна на нивата от преди войната. През октомври 2021 беше 6%, а този октомври е 5,8% и е най-ниската от две години насам", добави Денков. По думите му за първи път са въвели мерки, които гарантират най-ниски цени на продуктите от първа необходимост. С програмата "достъпно за вас" правителството е подкрепило и българските производители на храни, като са обещали българите да се хранят с повече качествена и евтина храна, каза премиерът.

Според него цените на основните хранителни стоки са под равнището от миналата година и с по-добра перспектива за в бъдеще. Той добави, че доходите, благодарение на приетия бюджет, изпреварват годишната инфлация.

Премиерът заяви, че в Бюджет 2024 г. е заложено ново повишение с 11% на доходите - в пъти над очакваната инфлация.

Той припомни, че точно преди половин година са поели управлението, с ясното съзнание, че отговарят на обществените очаквания за стабилно правителство, което ще се грижи за хората и за бизнеса.

Премиерът очаква Бюджет 2024 да бъде приет навреме и да е балансиран

"Знаехме, че освен срещу часовника, се изправяме срещу заварени проблеми, изборен популизъм, яростни политически атаки и дезинформация всеки ден", заяви Денков.

По думите му са били наясно, че задачите са трудни, а подкрепата несигурна. Въпреки всичко са показали, че са екип, който по думите му, може да се отърси от политическото честолюбие, да се издигне над злободневните атаки и да се съсредоточи върху реалните проблеми.

Премиерът заяви, че първата задача е била борбата с инфлацията. Основната цел на правителството е била не просто по думите му "да спре изтъняването на портфейла на българина", но и да подкрепи покупателните му способности.

"Започнахме и реформата в правосъдието не на думи, а със съществени крачки. Само преди половин година контролът върху главния прокурор и антикорупционния закон изглеждаха като политическа утопия, а вече са факт", каза Денков.

Премиерът припомни, че Европа е премахнала специалния мониторинг и е признала, че имаме всички аргументи да бъдем приети в Шенген. "Сигурни сме, че Нидерландия и Австрия също го разбират", добави той.

"За първи път въведохме мащабна децентрализация на средствата за общините. През 2024 г. те ще получат 1 милиард лева за техни проекти, раздадени н е по партийни симпатии, а там, където има разрешение за строеж", заяви премиерът. 

Той допълни, че през януари се очакват първите медицински хеликоптери, а още преди Коледа - нови линейки за спешната помощ. 

Според Денков инвестициите в икономиката са нараснали над 50% спрямо миналата година и са надхвърлили 6 милиарда лв. "Когато бизнесът печели повече, ще плаща и по-високи заплати", каза премиерът.

"Най-важни за нас са хората - за да се борим с демографския проблем, в бюджетите на 2023 г. и 2024 г. въведохме комплекс от финансирани мерки, които да насърчат раждаемостта и да направят отглеждането на деца по-лесно за родителите", заяви Денков.

Като обобщение министър-председателят добави, че от 687 мерки, повече от половината - около 60% очакват да бъдат приключени още до края на месец февруари.

"Единственият смисъл това правителство да работи е ако България се движи в правилната посока - в полза на хората и бизнеса и към Европа", заключи Денков.