Премиерът Борисов в Дарик и БНТ в петък 13-ти
Премиерът Борисов в Дарик и БНТ в петък 13-ти / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Премиерът Бойко Борисов и откривателят на лекарство срещу рака - българинът  Продан Христов, ще закрият първата седмицата, в която Дарик и БНТ си партнираха. От понеделник в рамките на един час - между 8.00 и 9.00 ч., БНТ излъчваше програмата от студиото на Дарик, където домакин беше Михаил Дюзев.

В месеца, когато депутатите се отдадоха на почивка, министър-председателят не спря да работи. През последните дни той уплътни времето си със срещи с израелския президент Шимон Перес, който беше у нас по покана на Георги Първанов, и с Робърт Зелик - президент на групата на Световната банка.

Днес Борисов свика финансовият министър Симеон Дянков, здравният министър Анна-Мария Борисова и съсловието на лекарите на спешна среща за проблемите в здравеопазването. След разговорите обаче не стана ясно дали парите за болниците тази година ще са по-малко и как точно ще се финансират лечебните заведения.

В резултат на това от Българския лекарски съюз заявиха, че няма да отменят протестите, които планират. Намерения за бунт има и сред превозвачите, които не са доволни от въведената забрана за движение на тежкотоварните автомобили от 15.00 до 20.00 ч. в петък и неделя. Засега обаче превозвачите отлагат протеста си за септември.

Междувременно премиерът намери време да се отзове и на сигнал за пострадал турист в планината. Борисов лично разпореди да бъде изпратен хеликоптер от правителствения Авиотряд 28, който да откара пострадалия мъж в болница. Това стана след като часове преди това хора от групата планинари, алармираха чрез ефира на Дарик, че търсили помощ от различни институции, но не получили съдействие.

За българският премиер тази седмица се говореше и в онлайн изданието „Цайт". Колегите обаче бяха допуснали неточност, като в информацията си твърдяха, че българският президент се казва Борис Бойко. Как ще коментира „неволната грешка" и сериозните теми от страната самия Борисов може да слушате в ефира на Дарик или да гледате по БНТ в 8.00 ч.

След 8.30 ч. в предаването „Витамин" ще се включи и Продан Христов - откривателят на лекарството срещу рак „Антималигнацит". По телефона от дома си във Виена пред зрителите и слушателите той ще разкаже продължава ли и как битката за регистрация на лекарството у нас. Христов ще разясни и какво показват клиничните изследвания на медикамента. Михаил Дюзев няма да пропусне да го попита ще продължава ли да помага на желаещите да ползват лекарството, дори и ако то остане нерегистрирано. Българинът многократно е признавал, че получава стотици писма със зов за помощ.

Гости в студиото ще бъдат и Николай Тошев, който и днес е жив благодарение на откритото от Продан Христов лекарство, както и Албена Беловарска - дъщеря на излекуван от рак българин.

Българската национална телевизия и Дарик радио ще продължат с общата работа отново след седмица. От 23 до 27 август телевизионните камери отново ще се включат от студиото на Дарик, тогава домакин ще бъде друг популярен глас от ефира - Драгомир Симеонов.

Тази седмица в ефира на Дарик и БНТ гостуваха синоптикът Минчо Празников, треньорът на баскетболния „Левски" Тити Папазов, директорът на Авиоотряд 28 Тодор Бояджиев, актьорът Павел Попандов и българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Партньорството между Дарик и БНТ ще се запомни и с първото пряко включване от въздуха, предавано едновременно и в радио-, и в телевизионния ефир. В сряда нюзкоптерът на Дарик показа морската ни столица Варна от високо. А за красотите и проблемите на града от въздуха разказа лично кметът Кирил Йорданов, който прие предизвикателството.