Премиерът: Аз на моите коли съм разпоредил да спират на пешеходна пътека
Премиерът: Аз на моите коли съм разпоредил да спират на пешеходна пътека / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Доверявам се на Националната служба за охрана (НСО), но настоявам за максимална култура на движение, е заявил премиерът Бойко Борисов пред министрите в началото на днешното заседание на кабинета, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

„Молбата ми е, въпреки всички мерки, които са взети, да продължи тази взискателност и да им обяснявате всеки ден, че когато се ударим, не казват „шофьора Цецо или Иванчо се удари”, а казват „Борисов се удари”, все едно аз съм я карал тази кола там. Когато я карам, си нося личната отговорност. Макар че, и вие сте го казвали, и аз знам - не е правилно”, обърнал се министър-председателят. 

„Изцяло се доверяваме на службата. Моята молба е да има максимална култура на движение. Примерно на моите коли аз съм им разпоредител на пешеходна пътека да спират, и те спират. Има ли хора, те спират, въпреки дали е сигурно, дали не е, спират на пешеходна пътека. По-добре ние да отстъпим път на някого, отколкото…”, обяснил още той.

„Има ли някаква такава ситуация, няма да се крием, който и където е излиза, обяснява се максимално публично, максимално открито, ако има виновни - наказваме, на всеки се случва. Това е начинът, по който да се реагира”, допълнил Бойко Борисов.

В залата днес е бил поканен и директорът на НСО ген. Димитър Димитров. Той признал, че през последната година има повишение с 20-30% на произшествията с коли на службите.

„Като цяло аз считам, че съставът е подготвен, дисциплиниран е. Всяка сутрин нашите служители, освен проверките, които им се правят, се подписват под инструктаж за това, че трябва да се спазват правилата на движение”, уточнил той.

„Вече в продължение на две години нашите шофьори не карат при екстремни ситуации, не ги отиграваме като схеми поради липсата на такъв полигон. Ходим при баретите, но там не позволява полигонът да се развие даденото упражнение в цялата му мащабност. Така или иначе се прави компромис с подготовката, който компромис често води след това и до такива явления, които не бива да допускаме”, отбелязал Димитров. Той е апелирал за намирането на средства за изграждането на такъв полигон.

Вчера лек автомобил „Фолксваген” одраска бронираната кола, в която пътувал премиерът Бойко Борисов, и блъсна джип от кортежа на Национална служба „Охрана” по пътя от Годеч за София. Инцидентът е станал около 11.00 ч. до село Раниславци. Според МВР виновен за катастрофата е водачът на колата Даниел Светославов от Берковица.

От Областната дирекция на МВР в София обясниха пред Дарик, че Светославов е карал с превишена скорост по мокър и хлъзгав път. Малко преди село Раниславци, той изгубил контрол върху автомобила заради остър завой. В този момент край него преминавал кортежът на премиера, който се връщал от Годеч към София. Фолксвагенът ударил джип БМВ на НСО, след това колата одраскала задната врата на премиерския автомобил.

Пред Дарик водачът твърди, че виновни за катастрофата са шофьорите на НСО, които карали агресивно: „На самия завой срещу мен излезе срещу мен джипът на колегата, той си караше в моето платно. Дали половината, или повече е бил в моето платно, не мога да кажа, защото ситуацията стана много бързо”.

Пълния текст на разговора по темата можете да прочетете ТУК