Премахват заменките?
Премахват заменките? / netinfo

Само чрез публичен търг да се извършват разпоредителни сделки с имоти предвиждат промени в Закона за общинската собственост, които Народното събрание обсъди на първо четене и ще приеме утре.

Три законопроекта разгледаха депутатите. Независимите народни представители Елеонора Николова и Мария Капон предлагат замените на имоти общинска собственост да могат да се извършват само по инициатива на общината. От ОДС искат разпоредителните сделки да стават само чрез публичен търг, а решенията за промяна на характера на собствеността от публична в частна общинска собственост и обратното да се приемат с мнозинство от две трети от общинските съветници.

В законопроекта на Ремзи Осман се облекчават процедурите за отчуждаване на собствеността.

От ДСБ протестираха срещу възможността, записана в законопроекта на ДПС право на строеж върху общински терени да се дава на лица с трайни жилищни нужди без търг или конкурс, защото можело да възникнат злоупотреби. Най-много депутатите спориха по въпроса за т.нар. заменки.

От ОДС искат тази практика да се прекрати, защото е архаична, обясни Любен Дилов-син. „Нима при търгове и конкурси не може да се създадат условия за корупция и не могат да се купят повече съветници”, контрира Иван Гороломов от левицата. Председателят на комисията по местно самоуправление в парламента Ремзи Осман призова опозицията да спре с популизма. „Да забраним тогава да има общини”, предложи иронично той.

От мнозинството декларираха готовност за подкрепа и на трите законопроекта, но само на първо четене, тъй като имат резерви по някои от текстовете.