Прекратяват издирването на петимата моряци по море
Прекратяват издирването на петимата моряци по море / Johnny Verhulst, Marinetraffic.com

Издирването по море на петимата моряци от потъналия кораб край нос Емине най-вероятно ще бъде прекратено в 19 часа тази вечер. То ще бъде подновено утре сутринта, но само по суша. Това заяви във Варна изпълнителният директор на Агенция „Морска администрация" Сергей Църнаклийски и допълни, че шансовете да има оцелели вече са минимални.

Той обясни, че корабът през октомври е преминал през порт стейт контрол в Констанца. По време на проверката са били констатирани дребни забележки, които обаче не са попречили на кораба да продължи да плава.

Оглед на „Карам 1" извършва екип на Военноморските сили. Робот с камери вече са спуснати на морското дъно, а по-късно ще се прецени дали ще слязат и водолази.

Холандският танкер „Алесандро" продължава да чака на рейд във варненския залив, каза още Църнаклийски. По думите му целият случай се разследва от Националната следствена служба.

Плаващият под холандски флаг танкер "Alessandro DP" се сблъска с "Karam 1", плаващ под флага на Сиера Леоне. Инцидентът стана на около 10 мили от нос Емине в 17.40 часа. В резултат натовареният с 2600 тона скрап "Karam 1" потъна. Петима души от 10-членния екипаж са спасени, останалите се издирват. По операцията за спасяването на моряците са ангажирани над 10 плавателни съда, хеликоптер на Военновъздушните сили и над 100 души, съобщиха от Морска администрация.

Други новини от Варна