Прекратена е спасителната операция за оцелели от “Толстой”
Прекратена е спасителната операция за оцелели от “Толстой” / netinfo
Целенасочената операция по море за издирване на оцелелите моряци от потъналия в събота сутринта кораб “Толстой” е прекратена. Това съобщи за Дарик началникът на “Морска администрация” – Бургас Живко Петров. Капитан Петров уточни, че рутинното наблюдение от брега продължава, а на преминаващите кораби постоянно се подават предупреждения по радиовръзка и системата NAVTEX за засилено наблюдение за бедстващи моряци

След три дни търсене по море и суша Координационният спасителен център във Варна прекрати операцията по издирване на евентуално спасилите се моряци от “Толстой”. От щаба на Военноморските сили също изпратиха съобщение, че военните кораби, участвали в издирването, са се прибрали в базата във Варна.

Остава наблюдението от брега и съобщенията до преминаващите кораби да обръщат особено внимание по своя курс за каквито и да било морски съдове или съоръжения, имащи нужда от помощ.

Корабът “Толстой” се разцепи на две и потъна в събота между 1 и 3 часа, на около 15 мили източно от нос Емине. Късно в неделя белгийската яхта “Мираж” извади от спасителен сал в морето двама моряци – украинците Денис Ахрамеев и Андрей Криженовски. Останалите осем души от екипажа са в неизвестност, предполага се, че те са се удавили.

Други новини от Бургас