Преговорите със стачкуващите учители продължават
Преговорите със стачкуващите учители продължават / netinfo

Преговорите между Министерството на образованието и науката /МОН/ и синдикатите продължават от 15.00 часа по проекта за споразумение на Министерския съвет. Това съобщи от МОН.

В проекта на споразумение, качено вечерта в понеделник /22 октомври/ на сайта на МОН, се казва, че през втората половина на 2008 г. средната брутна работна заплата на педагогическия персонал ще достигне 650 лева, без средствата за диференцираното заплащане.

В документа се уточнява, че възнагражденията на учителите ще се увеличават чрез стандарта за издръжка на ученик, делегираните бюджети, системата за диференцирано заплащане, нормите за задължителна преподавателска работа и нормите за пълняемост на групите и паралелките.

В документа на МС се предлага още да продължи изграждането на националната система за външно оценяване, провеждането на държавните зрелостни изпити през 2008 г., както и да има нормативно задължение всеки учител, който дава частни уроци, да декларира това пред директора.

От Единния национален стачен комитет обявиха, че 93 на сто от стачкуващите учители са против частта на споразумението, отнасяща се за заплатите.

Говорителят на ЕНСК Николай Николов посочи, че в проекта на споразумение не са посочени другите две стъпки за увеличение на заплатите на учителите, както и, че не е посочено увеличението за непедагогическия персонал.

 

 

 

 

Министър Даниел Вълчев заяви вчера, че исканото от синдикатите увеличение на заплатите от три пъти по 20 насто е теоретично възможно, но реално не е. Даниел Вълчев каза, че това е така, защото иначе би означавало невиждани съкращения. Това е един чисто теоретичен вариант, който не е уместен, допълни той.