Предвиждат държавата да поеме управлението на отпадъците в столицата
Предвиждат държавата да поеме управлението на отпадъците в столицата / netinfo
Предвиждат държавата да поеме управлението на отпадъците в столицата
19564
Предвиждат държавата да поеме управлението на отпадъците в столицата
  • Предвиждат държавата да поеме управлението на отпадъците в столицата

Държавата поема управлението на отпадъците в София, реши Министерският съвет. Функциите на кмета по организирането на сметосъбирането, сметоизвозването и почистването на града се възлагат на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Местната такса за битови отпадъци вече ще се събира от държавата, а не от общината, както бе досега. В законопроекта обаче изрично се посочва, че изграждането на завода за преработка на отпадъците в София е ангажимент на общината.

Одобреният от кабинета законопроект предвижда закриване на сметището в Суходол до 1 януари 2010 година. Успоредно с това държавата се ангажира да намери перспективно решение за депониране на боклука до изграждането на завод за преработка на отпадъците на София.

В документа обаче изрично се посочва Столична община като бенефициент на ОП „Околна среда", което на практика гарантира, че заводът ще бъде общински, а не държавен. Между двете разглеждания на законопроекта в Министерски съвет се появиха твърдения, че държавата иска да поеме изграждането на завода да го даде на бившия концесионер "Новера".

В законопроекта е заложено още събирането на такса смет да се поеме от държавата. Така бюджетът на Столична община ще се раздели с близо 150 млн. лв., които влизаха в хазната й от този налог. Размерът му ще се определя с тарифа, определяна от Министерския съвет и ще съответства на разходите по предоставяне на услугата, т.е. без да има процент печалба.

По предложение на министъра на околната среда и водите законопроектът предвижда до 20 на сто от капацитета на регионалните депа да може да се използва за депониране на отпадъци образувани на територията на общини, разположени в други региони.

В периода от 2006 година до сега кабинетът предостави близо 100 млн. лева на различни общини, за да приемат на своя територия балираните софийски отпадъци.

След заседанието на кабинета нито един от тримата вносители на законопроекта, министърът на финансите, министърът на здравеопазването и министърът на регионалното развитие и благоустройството не слезе за коментар. Такъв бе отказан и от останалите министри.