Предстои почистване на пясъка в залива Вромос
Предстои почистване на пясъка в залива Вромос / снимка: Sofia Photo Agency
Предстои почистване на пясъка в залива Вромос
32304
Предстои почистване на пясъка в залива Вромос
Предстои почистване на пясъка в залива Вромос
  • Предстои почистване на пясъка в залива Вромос
  • Предстои почистване на пясъка в залива Вромос

Предстои почистване на пясъка в залива Вромос, съобщи в предаването „Кой говори" на Дарик зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева. Повторните замервания на естествения радиофон и радиоактивността на пясъчната ивица в залива, огласени преди дни, показаха до два пъти повишение на гама-фона в района на Вромос над характерните стойности за тази част на Черноморието ни.

„Предвижда се да се даде разрешение на фирма за проучване на фирма на пясъците от залива Вромос, тяхното пречистване. Тези маси, които са били изхвърлени от дълбините на морето през последните няколко години, да бъдат пречистени и проблемът да бъде решен", заяви Манева. „Във водата няма никакви проблеми. Многобройни изследвания доказват, че водата не създава рискове. В момента забраната е обща както за пясъка, така за морето, за този малък сегмент от плажа, в който сме констатирали наличие на радиоактивни вещества", коментира още тя.

Евдокия Манева прогнозира още, че до три години ще бъде решен въпросът с построяването на нови и разширяването на съществуващите пречиствателни станции в населените места по Черноморието.

Ето какво каза още зам.-министър Манева за седемте населени места без пречиствателни станции по морето и за онези, в които пречистването на водите е най-проблемно:

Сарафово и Долно Езерово, Созопол, Черноморец, Варвара, Ахтопол и Синеморец - това са населените места, които все още нямат пречиствателни станции. Златни пясъци в момента работи с 20% превишение на капацитета. Слънчев бряг с 40%, Свети Влас с 60%. Това са едни места, в които трябва да се вземат мерки, за да гарантираме пълно пречистване на водите", заяви зам.-министърът.

„Трябва да се намери модел, по който да се осигури съфинансиране от страна на хотелиерите в големите комплекси, в които предстои разширяване на пречиствателните станции. Много категорично трябва да се активират кметовете и да представят проекти за пречиствателни станции в тези седем населени места, в които все още нямаме пречиствателни станции както и за тези случаи, в които се налага разширение. При една добра координация е възможно в рамките на три години значително да подобрим състоянието на пречистването на водите. Независимо, че две проверки, които бяха извършени през този сезон, показват че морските води отговарят на изискванията на нормативните документи за качество на водите за къпане", обясни още тя.