/ iStock/Getty Images
Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и министърът на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов представиха пилотен проект за въвеждане на телемедицина и система за дистанционни изследвания, реализиран в 55 СУ „Петко Каравелов” в ж. к. „Дървеница”, съобщиха от здравното министерство.

Целта на проекта е изграждането и поддържането на комуникационна свързаност между здравни кабинети в училищата и лечебни заведения, чрез което в случай на необходимост да бъде осигурена навременна медицинска помощ.

"Идва детенце с оплаквания, учителят или медицинската сестра прави връзка с болницата, с която е свързана системата, в случая в София ще бъдат свързани с "Пирогов" и "Св. Анна", представя се на дежурния лекар какви са оплакванията на детето, той насочва вика съответния специалист, преценява видимо състоянието и прави оценка за състоянието - дали трябва да бъде изпратен екип веднага, или дава просто съвет какво да се направи. При изключителна спешност - има връзка и с Бърза помощ", обясни новата система здравният министър. 

"Следващия етап, който сме подготвили за дистанционните изследвания, ще представлява куфар с мобилна апаратура и с мобилните групи ще се осъществяват профиклактични прегледи в по-отдалечени и труднодостъпни места", допълни той. 

По думите на служебния министър на образованието Сашо Пенов тази система ще подобни здравната организация в училищата.