Представиха нов метод за лечение на доброкачествен тумор на гърдата
Представиха нов метод за лечение на доброкачествен тумор на гърдата / снимка: БГНЕС, архив
Представиха нова алтернатива на хирургичното лечение
48945
Представиха нова алтернатива на хирургичното лечение
  • Представиха нова алтернатива на хирургичното лечение

Нова алтернатива на хирургичното лечение бе представена в у нас. Методът е ултразвуков и се прилага срещу най-често срещания доброкачествен тумор на женската гърда, обясняват специалисти. Процедурата до момента е извършена на четири жени, при две от които туморът е намалял със 64 процента за половин година.

Фиброаденомът е често срещан доброкачествен тумор на гърдата, който засяга и съвсем младата възраст, обясни доц. Русанка Ковачева от Университетската болница по ендокринология. По думите й лечението с високоинтензивен фокусиран ултразвук е алтернатива на хирургичното, което обаче не нарушава целостта на кожата: „Хирургичното лечение е израз на терапевтично безсилие. Когато нямаме с какво да лекуваме, ние прибягваме до скалпела - няма орган, няма проблем".

Един от недостатъците на ултразвуковото лечение е необходимостта от подбор на пациентите. Според Ковачева от всеки пет жени, една е подходяща за подобен тип процедура: „Подборът на пациентките се прави според размерите на тумора - от 1 до 3 см, според неговата дълбочина в гърдата и местоположението му, тъй като има два участъка - най-горният и най-долният, които са недостъпни и когато фиброаденомът е разположен така, че не можем да поставим тубуса, няма как да проведем лечението".

Лечението за момента се прилага във Франция и у нас. Процедурата е еднократна, продължителността й отнема около 30 минути, като възрастта на пациентите е без значение, стига да са пълнолетни. 10 пациентки ще бъдат излекувани безплатно у нас и след като станат ясни резултатите от този тип лечение, то ще се популяризира, категорични са специалисти.