Представиха единна информационна система за противодействие на престъпността
Представиха единна информационна система за противодействие на престъпността / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Представиха единна информационна система за противодействие на престъпността
67011
Представиха единна информационна система за противодействие на престъпността
  • Представиха единна информационна система за противодействие на престъпността

Нова система ще позволява цялата информация за едно престъпление да бъде проследена по електронен път. Единната информационна система за противодействие на престъпността беше представена от прокурори, следователи и членове на Висшия съдебен съвет. Тя позволява да бъде проверявано какво e свършено по разкриването на престъплението, какво се случва с обвиняемия и на какъв етап е делото.

Проектът е окончателно завършен 17 години след първоначалния му старт и десетки налети милиони в него. Ръководителят на проекта зам.-директорът на националното следствие Петко Петков отбеляза,че засега в работещата единна система вече има над 3 милиона събития, включващи досъдебни производства, дела, подробности по разследването.

„Влиза актът, с който е образувано досъдебното производство, срещу кого е образувано, с данните за лицето, мярката за неотклонение и всички последващи действия, които извършва разследващия полицай и прокурорът, след като стигне до него. Лицето, което е извършило престъпление, данните за лицето и това, което е свършило МВР по привличането му към тяхното досъдебно производство, цялата информация ще бъде в ядрото”, обясни Петков.

Към ядрото вече освен МВР са свързани и следствието, прокуратурата, всички съдилища и митниците. Предстои догодина да се присъединят и затворите и арестите. Системата ще помогне да се установи и в коя институция има най-много пробойни и къде работата не се върши достатъчно качествено. Румен Георгиев от Висшия съдебен съвет обясни, че бавното приключване на системата е било заради различните предпочитания на хората и ведомствените интереси.