Председателят на ВКС иска законодателни промени
Председателят на ВКС иска законодателни промени / снимкa: Sofia Photo Agency

Председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев призова към законодателни промени за облекчаване натовареността на съда. Той направи отчет за първите 100 дни от председателството си.

Прекомерната натовареност на съдиите продължава да е изключително тежък проблем не само за ВКС, но и за всички съдилища и тя пречи на доброто правораздаване, каза проф. Груев.

Най-натоварени през изминалата година са били съдиите от Гражданската колегия на Върховния касационен съд - там са образувани 9880 дела, а са решени 11684, като това прави по 254 дела на съдия годишно.

В Наказателната колегия всеки съдия е имал по 117 дела на година, а в Търговската колегия – по 209 дела на съдия. Съдиите и в трите колегии са успели до голяма степен да наваксат забавените дела, подчерта проф Груев. Според него обаче само с увеличение броя на съдиите, проблемът няма да се реши и са необходими законодателни промени, които ВКС не може да инициира.

През 100-те дни е проведен конкурс и са назначени първите съдебни помощници, засега в най-натоварената Гражданска колегия, за да облекчат работата й. Изключително важно е ВКС да активизира тълкувателната си дейност и да отстрани противоречивата практика, която руши доверието на гражданите и създава впечатление за намеса на извънправни доводи в решаването на делата, подчерта проф. Груев. От встъпването му в длъжност Наказателната колегия е приела 2 тълкувателни решения – за пробацията и за гражданския иск в наказателния процес, готви се и още едно. Ако се открие проблем, председателят на ВКС е готов да инициира тълкувателно решение и за съкратеното съдебно следствие, за което част от съдиите смятат, че е задължително, ако бъде поискано от обвиняемите, а други – че съдът може да откаже. Ще има реорганизация на съдиите в Гражданската колегия и те ще се специализират по отделни дела.

Проф. Груев е изискал справки за всеки съдия и ако се констатира, че някой е забавил дела над разумния срок от 3 месеца, е възможно да поиска дисциплинарно наказание.