Председателят на БАН: Не може да развалиш хубава къща и да правиш колибки
Председателят на БАН: Не може да развалиш хубава къща и да правиш колибки / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Председателят на БАН: Не може да развалиш хубава къща и да правиш колибки
34736
Председателят на БАН: Не може да развалиш хубава къща и да правиш колибки
  • Председателят на БАН: Не може да развалиш хубава къща и да правиш колибки

Премиерът Бойко Борисов лансира нова идея за реформа на БАН, която предвижда институтите, които изпълняват държавни задачи, да преминат на централно финансиране към държавата, а останалите да преминат към университетите. Това по думите му е заложено в новия закон за БАН, който се подготвя в момента от образователното министерство. Пред Дарик председателят на академията акад. Никола Съботинов заяви, че това ще доведе до ликвидирането й.

След като министър-председателят Бойко Борисов лансира новата идея, по-късно през деня тя беше подкрепена и от председателя на парламента Цецка Цачева.

"Първата сериозна промяна в Закона за Българската академия на науките ще бъде факт в Министерския съвет още тази сряда. Институтите на БАН с изключение на онези, които са национално значими и организирани, ще се запазят много малко институти, останалите минават към висшите училища, така както те ги пожелаят или не", каза Цачева.

Разделянето на институтите според председателя на БАН акад. Никола Съботинов ще доведе до ликвидирането на академията. "Не можеш да имаш една хубава къща, да я развалиш и от нея да направиш няколко колибки. Това ще се прави в България", коментира той.

Акад. Съботинов беше категоричен, че допреди няколко дни образователният министър Сергей Игнатов е отричал да се подготвя нов закон. По думите му не е реалистично да се смята, че университети ще поддържат институти. "Най-много една година да ги изстискат и после, ние знаем какъв е бил опитът и си отиват", смята акад. Съботинов.

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев коментира лаконично, че проблемите с БАН са много сложни. Той заяви, че не вижда как може идеята да се осъществи на този етап. "Трябва коренно да се промени цялостната система на финансиране на висшето образование и науката. С тази система на финансиране това не може да стане. Със сегашната система няма как да стане", категоричен бе той.