Много са ми интересни всички, които казват да пуснем децата и младите да се разхождат и да се заразят. Явно си представят, че тези хора в мегаполиса София и другите големи градове се прибират в изолирани стаички и в тези апартаменти няма възрастни хора. Звучи нелепо. Училищата са места, където се събират много хора, на малко място. Като ще отваряме училищата, да отворим и други места, където се събират много хора. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров в ефира на предаването „Неделята на NOVA“.

"Говорим само за парковете, където може да се спазва дистанция. В момента, ако пуснем децата на училище, означава все едно да излезем всички навън", категоричен бе той. Ако отворим училищата, защо да не отворим и заведенията за хранене? попита той. 

"Единствено лекарите няма как да се скрият вкъщи и да спрат да работят. Те добре знаят как да се предпазват. От друга страна обаче COVID-19 е доста прилепчив и колкото и да се пазим е факт, че в световен мащаб има стотици хиляди заразени лекари“. Колегите са в среда, в която са изключително застрашени. Няма възможност във всеки кабинет да се работи със скафандър. Свързвайки тези неща виждаме, че има опасност всеки един лекар да бъде заразен с коронавирус“, каза още той.

По думите му в момента всички работещи лекари са притеснени от настоящата ситуация. „Грешно и невярно е да говорим, че те са безотговорни. По-скоро виждаме, че лекомислено към ситуацията се отнасят хората, които нямат пряк досег с вируса“, коментира Маджаров.

Според него всички ние трябва да се научим да спазваме правилата. „Трябва да се научим да живеем с COVID-19. Достатъчно сме притеснени и достатъчно спазваме правилата на работното си място. Обществото трябва обаче да свикне със социалната дистанция“, посочи Иван Маджаров.
nova.bg