Предметът религия няма да е задължителен от догодина
Предметът религия няма да е задължителен от догодина / netinfo

Вицепремиерът и просветен министър Даниел Вълчев се срещна в Синодалната палата със Светия синод. Той успокои духовниците, че предмет „Религия” няма да бъде въведен като задължителен от следващата учебна година. Светият синод остро разкритикува идеята на министерството религия да се изучава задължително веднъж седмично от учениците от първи до 7-ми клас.

„Светия синод е останал с впечатление, че проекта за концепция за изучаване на религия е нещо окончателно, едва ли не прието, и че от 15 септември ще започнат да се обучават децата. Нищо от това не е така. Тепърва предстоят различни дебати. Също се опитах да обясня, че ако ще се върви към въвеждането на нов задължителен предмет, това ще стане, със сигурност докато аз съм министър, за сметка на отпадането на друг час”, заяви министърът на образованието.

Духовниците са изпратили на министерството на образованието концепцията на Светия синод, която сме проучили и познаваме, така че не ставаше въпрос за нови предложения, обясни още Даниел Вълчев. Според него става въпрос за въвеждане на задължителен предмет религия – православие, който е по-скоро конфесионален характер.