Предложили на Ихтиманеца да изпее бандата на Наглите
Предложили на Ихтиманеца да изпее бандата на Наглите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Един от основните свидетели по делото срещу групата, обвинена в извършването на знаковите отвличания у нас през последните години, по-известна като "Наглите", е бил поставен пред избор от страна на прокуратурата и разследващите. Валентин Михайлов - Ихтиманеца е трябвало да реши дали да стане свидетел по процеса и да "изпее" бандата, или да си замълчи и да стане подсъдим. Това стана ясно от изслушаните записи от СРС по делото.

Разследващите признават, че Михайлов може да бъде идеалният свидетел, защото е участвал в по-малка степен в престъпленията, но има достатъчно познания за отвличанията.

На записите се чува и разговор между шефа на ГДБОП Станимир Флоров и подсъдимия Любомир Димитров - Гребеца. Началникът на антимафиотите приканва подсъдимия да говори с обещания, че службите ще се грижат за него. Флоров убеждава Гребеца, че неговите показания биха могли да "смачкат" групата.

Замесено е и името на бившия сътрудник на ДАНС Алексей Петров, но подсъдимият се пазари и за да говори, иска да стане защитен свидетел и да бъде пуснат от ареста. Това обаче не се случва.

Подозренията на разследващите, че Алексей Петров стои на върха на групата за отвличания, не се потвърждават.