/ iStock/Getty Images
Министерство на образованието предлага да се увеличат броя дни, в които ученик има право да отсъства по уважителни причини в една учебна година с бележка от родител. Това се разбира от отговор на образователния министър Галин Цоков на депутатски въпрос, посочват от pariteni.bg

Става въпрос за това да се разреши ученик да отсъства при леко неразположение с извинителна бележка от родител, вместо такава да се издава задължително от личен лекар.

Наредбата за приобщаващото образование се приема от Министерски съвет и за промени в нея трябва да бъдат спазени всички срокове, напомня Цоков.

Все пак министърът уточнява, че медицински документ, какъвто е извинителната бележка, е свързан с лекарска преценка за здравословното състояние на ученика. Затова издаването му трябва да се уреди в сферата на здравеопазването, каквото досега не е направено.

Министърът напомня, че според нормативната база ученик може да отсъства от училище при няколко случаи:

enlightenedПо медицински причини, като представи бележка от личен лекар до 3 дни, след като се върне на училище

enlightenedПоради участие в състезания, конкурси, олимпиади, спектакли и т.н., като ученикът трябва да представи документ от организаторите и разрешение от родител

enlightened До 3 дни за една учебна година по домашни причини – с бележка от родител

enlightened До 7 учебни часа с предварително разрешение на директора на училището
pariteni.bg