Предлагат за уволнение съдийката, която опита да спре “24 часа” и “Труд”
Предлагат за уволнение съдийката, която опита да спре “24 часа” и “Труд” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Предлагат за уволнение съдийката, постановила запор върху активите на „Медийна група България”
46082
Предлагат за уволнение съдийката, постановила запор върху активите на „Медийна група България”
  • Предлагат за уволнение съдийката, постановила запор върху активите на „Медийна група България”

Съдебният инспекторат предложи за уволнение съдия Мария Георгиева от Софийски градски съд. След нейното решение във вторник фирмата на Христо Грозев - "БГ Приватинвест" влезе в управлението на вестниците "Труд" и "24 часа". Освен това частен съдебен изпълнител влезе в редакциите и печатницата на вестниците и наложи запор на имуществото. Официалното съобщение на инспектората гласи, че Георгиева е била проверена въз основа на 10 отделни сигнала за периода от 2010 до август 2011 г., както и медийни публикации. Христо Грозев обаче обвини другите двама съсобственици в медийния холдинг, в това, че са поискали директно от председателят на Софийския градски съд Владимира Янева, Мария Георгиева да бъде уволнена.

"Изведнъж да намерят вини, които тя е имала в продължение на 10 различни казуса, производства, и сега тя да бъде уволнена - това ако не е казуистика, не знам какво е. Очевидно е под натиск, няколко часа господин Павлов е бил при шефката на Софийски градски съд. Какво е правил той там? Допустимо ли е страна по търговски спор, който е в същото време и издател, да получи достъп до шефката на Софийски градски съд" - така Христо Грозев коментира предложението за уволнението на съдията Мария Георгиева, с чието решение фирмата на Грозев "БГ Приватинвест" влезе в управлението на вестниците "24 часа" и "Труд" под формата на особен представител. Освен това след решението на съда частен съдебен изпълнител запорира от името на Грозев имуществото на пресгрупата "Медийна група България холдинг", която издава ежедневниците "Труд" и "24 часа" и седмичника "168 часа". Другите двама съдружници в медийния холдинг Огнян Донев и Любомир Павлов обявиха чрез ежедневниците, че в редакциите е заложен взрив без тротил и определиха действията на Грозев, с когото са в съдебен спор за собствеността на дружеството като "опит да бъде използвана съдебната власт срещу свободата на словото три дни преди изборите".

Пред Дарик Любомир Павлов отрече обвиненията на Христо Грозев за това, че се е срещал с председателя на Софийски градски съд Владимира Янева, за да поиска уволнението на съдията Мария Георгиева: "Това е капката, която е преляла чашата. Няма да говоря повече в детайли, защото това е тъжна житейска история. Ние уважаваме българския съд, но в българската съдебна система има тумори. Съдебната система пречи на приемането ни в Шенген, но като цяло ние вярваме в съдебната система и в това, че вече управлението, ръководството на съдилищата, ВСС взима правилните позиции и в България трябва да се защити частната собственост. Ще информираме всички институции по всички въпроси".

Владимира Янева, която е административен ръководител на съдия Мария Георгиева, посочи, че предложението за уволнението й не е от нейната компетенция, защото е отправено към Висшия съдебен съвет. Янева също отрече за среща с Любомир Павлов: "Няма официални срещи, не е имало такива записани в моя бележник. Няма и неофициални, това са някакви инсинуации. Всички произнасяния до момента са в тяхна полза - на Христо Грозев и на неговата фирма, така че аз с какво мога изобщо да влияя на произнасянията?!"