Предлагат регистрацията на кола да се заличава, ако новият собственик не я пререгистрира до две седмици
Предлагат регистрацията на кола да се заличава, ако новият собственик не я пререгистрира до две седмици / Sofia Photo Agency, архив
Предлагат регистрацията на кола да се заличава, ако новият собственик не я пререгистрира до две седмици
45149
Предлагат регистрацията на кола да се заличава, ако новият собственик не я пререгистрира до две седмици
  • Предлагат регистрацията на кола да се заличава, ако новият собственик не я пререгистрира до две седмици

При продажбата на автомобил, новият собственик да бъде задължен да направи до две седмици нова регистрация в „Пътна полиция", предвиждат промени в наредба на МВР. Ако това не бъде изпълнено, колата ще бъде с невалидна регистрация. Идеята беше представена от комисар Алекси Стратиев по време на конференция за автомобилното застраховане.

Една от причините за промяната в наредбата за регистрация на моторни превозни средства са законови пропуски, които позволяват на хора от Румъния да купуват коли в България, след което ги използват в чужбина, но не ги регистрират по местоживеенето си. Когато тези автомобили станат виновни за пътен инцидент, обезщетенията се изплащат от българския гаранционен фонд, тъй като нямат валидна застраховка "Гражданска отговорност".

Другата причина е, че в България все още е масова практика да се продават автомобили без нотариус и старият собственик да не може да удостовери на кого е продал колата си.

„Идеята е да се продължи волята на закона, който казва, че когато се прехвърли собствеността на един автомобил, този, който прехвърля собствеността е длъжен да предостави копие от нотариалния акт в службите по регистрация, а пък този, който придобива автомобила, е длъжен в 14-дневен срок да регистрира автомобила си на свое име. Толкова, доколкото първото задължение се изпълнява - т.е. този, който продава автомобила уведомява службите по регистрация, че автомобилът, на който е бил собственик, вече не е такъв, декларирайки го с нотариалния договор, ние очакваме да се появи регистрацията на този автомобил в срока, в който законът го е разпоредил. Следователно ако не се появи новата регистрация, има логика тази регистрация, която следва да бъде анулирана, тъй като собственикът вече е регистрирал, че не е собственик, има логика да се анулира регистрацията като цяло от органите на полицията", обясни Алекси Стратиев.