Предлагат промени в Семейния кодекс
Предлагат промени в Семейния кодекс / DarikNews.bg, архив
Предлагат промени в Семейния кодекс
88931
Предлагат промени в Семейния кодекс
Предлагат промени в Семейния кодекс
  • Предлагат промени в Семейния кодекс
  • Предлагат промени в Семейния кодекс

Държавата затяга правилата за припознаване на дете, когато родителите нямат граждански брак - ще бъдат въведени повече изисквания към човека, който претендира, че е баща на детето, а целта е да се пресече търговията с бебета, стана ясно от думите на заместник-министъра на правосъдието Вергиния Мичева.

Новите правила ще залегнат в промените в Семейния кодекс, които ще бъдат публикувани за обществено обсъждане в края на август. Проектозаконът предвижда още отпадане на тайната на осиновяването и отмяна на правото на осиновителя да поиска разсиновяване на дете.

Според сега действащия Семеен кодекс припознаването на дете от родител се извършва с писмено заявление, като това припознаване се съобщава на другия родител в едноседмичен срок. Ако той не го оспори в срок от 3 месеца, припознаването се вписва в акта за раждане. Това улеснява търговията с бебета, като дава възможност на бездетна двойка да плати на кандидат-родилка, а мъжът просто да припознае детето, без да е истинският му баща.

Тайната на осиновяването може да отпадне

Освен нови правила за припознаването, обновеният Семеен кодекс ще въведе и процедура за разкриване на тайната на осиновяването, без да е необходимо наличие на извънредни обстоятелства, обясни заместник-министър Вергиния Мичева. Това ще става чрез Национален съвет по осиновяването към правосъдното министерство.

"Ще може да получи информация за своя статус като медицински статус, за история на заболяване, но не и данни за биологичните родители. Ако желае да получи данни за биологичните родители, и това ще може, но това е по-специална процедура - трябва да се поиска съгласие на биологичния родител. Тоест трябва много внимателно за зачетем правата на двете страни", каза зам.-министър Мичева.

Разсиновяването на дете ще може да бъде поискано единствено от държавна институция, и то в изключителни случаи, предвижда още проектът. Предлага се и улесняване на процедурата за пътуване на деца при родителски спорове.

"Така щото спорният въпрос за пътуване на детето в чужбина, включително и за промяна на местоживеенето на детето от България в чужбина да се решава на по-ранен етап, още когато съдът решава спора за родителските права. Защото трябва да е ясно още в началото кой и как трябва да взема решения за бъдещето на едно дете. То не трябва да бъде заложник на споровете и емоциите на своите родители", каза още Мичева.