Предлагат поведението в училище да е част от балообразуването
Предлагат поведението в училище да е част от балообразуването / снимка: БГНЕС, архив

Синдикатът „Образование” към КТ „Подкрепа” предлага промени при балообразуването за приема на ученици след седми и осми клас, регламентиран в Наредба 11 от 28 март 2005 г. за прием в държавните и общинските училища. Това съобщиха от синдиката.

Синдикатът предлага въвеждането на нов компонент при балообразуването - „Поведение”, който да носи четири точки при формирането на бала. Учениците, на които са наложени наказания, да бъдат лишени от този компонент.

Според синдиката въвеждането на компонента за поведение ще бъде първата стъпка за по-добро българско образование, защото в него има два равностойни стълба - обучение и възпитание. За съжаление, възпитанието беше забравено заради делегираните бюджети и необузданата политизация на образователната система, която допусна налагането на два паразитни приоритета - икономии на държавата за сметка на качественото образование и диктат на родителите към оценяването на учениците от учителите, заявяват синдикалистите.

От Синдиката „Образование” подкрепят новата философия на Министерството на образованието и науката (МОН) за въвеждане на многообразие в избора на балообразуващи предмети, като се отчита и запазва конкретиката на съответните профили или професии. Така при различните профили, за които ще кандидатстват учениците след основно образование, те ще трябва да показват резултати по всички изучавани предмети, а не както беше досега - само по български език и литература и по математика.

Синдикатът настоява също МОН да създаде условия за спокойна работа на учители и директори, ангажирани с изпитите, и да гарантира тяхната неприкосновеност. Учителите-квестори да бъдат със статут на държавни експерти за деня на изпита, а тяхното възнаграждение и разходи, като дневни и пътни, да бъдат гарантирани от министерството, предлагат от синдиката.

Просветното министерство да поеме ангажимента да не се допускат необосновани обвинения, без доказателства, към учители и директори, участващи в изпитната кампания, настояват от синдиката, с председател Юлиян Петров.