Предлагат по-тежки санкции за сексуално малтретиране на деца
Предлагат по-тежки санкции за сексуално малтретиране на деца / cнимка: Sofia Photo Agency
Предлагат по-тежки санкции за сексуално малтретиране на деца
23796
Предлагат по-тежки санкции за сексуално малтретиране на деца
  • Предлагат по-тежки санкции за сексуално малтретиране на деца

Предвижда се завишаване на всички санкции за сексуално насилие срещу деца, както и престъпленията против брака, семейството и младежта. Това заяви днес зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева. Целта на промените в закона е да се постигне максимално наказание от 5 или 6 години лишаване от свобода по тези обвинения.

Според Даниела Машева децата са най-застрашени от сексуално посегателство чрез интернет. „Неприятното е, че броя на тези престъпления се завишава въпреки мерките, които се взимат, въпреки законодателните промени, въпреки превантивните мерки, които се провеждат. Както виждате това се отразява в целия ЕС. За това се предприема именно и допълване на европейското законодателство по тези материи", заяви тя. „Статистиката показва, че е голям броя на домашното насилие. Отделно от това случаите показват, че е голям броя и на сексуалното насилие, което се оказва чрез детската порнография и чрез влиянието на интернет", допълни Машева.

По думите й много български граждани са организатори на трафик на деца и хора, и не са малко случаите, които имат трансграничен характер.

Машева участва в българо-германски семинар на тема „Сексуална злоупотреба и експлоатация на деца и подрастващи". Форумът продължава и в петък с лекции от германски експерти.