Предлагат пакет от мерки за безопасност на децата в детските центрове
Предлагат пакет от мерки за безопасност на децата в детските центрове / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Предлагат пакет от мерки за безопасност на децата в детските центрове
69710
Предлагат пакет от мерки за безопасност на децата в детските центрове
  • Предлагат пакет от мерки за безопасност на децата в детските центрове

Ограничение в броя на децата при игра в детските центрове и площадките на закрито, както и задължително присъствие на придружител за децата до 6-годишна възраст, са сред мерките, предложени от Държавната агенция за закрила на детето във връзка с гарантиране на безопасността на децата в детските центрове. Пакетът от мерки е разработен след инцидента в един от моловете във Варна миналото лято, при който 4-годишно дете пострада тежко, след като излязло от детския център и паднало от голяма височина.

От агенцията уточняват, че предложенията за нормативни промени ще бъдат изпратени на компетентните институции.

От агенцията предлагат промени в наредбата, която определя условията за безопасност на площадките за игра, и специално на площадките на закрито. Сред предложенията е да се ограничи броят на децата, за които може да се грижи един аниматор - от 12 до 18 деца.

Друга мярка е ограничение на броя деца на една площадка, в зависимост от нейния капацитет и броя на персонала. Достъпът до зоната за игра да става чрез специална врата с бутон за отключване, достъпен само за персонала, предлагат още от агенцията.

Колкото до уменията на хората, които се грижат за децата, те трябва да бъдат разширени с по-специфични изисквания, като например познаване на Закона за закрила на детето. Отделно предложение предвижда да се добави нова длъжност в класификатора с професиите - „аниматор за работа с деца".

От държавната агенция настояват също в големите търговски обекти да се указва и показва по подходящ за децата начин, че е забранено ползването на ескалатори и подобни съоръжения без придружител.