Предлагат осъдените българки да получат наградата „Сахаров”
Предлагат осъдените българки да получат наградата „Сахаров” / netinfo
Вчера в Париж приключи среща за приемане план за действие на световната Коалиция Не сте сами. На срещата се обсъди възможността българските медици да получат награда „Сахаров”.

На работната среща за учредяване на световна коалиция „Не сте сами” беше обсъдена възможността осъдените на смърт български медици в Либия да получат наградата „Сахаров”. Това беше предложено в края на срещата, организирана от Дарик радио, вестник „Стандарт”, БТВ и Мишел Тоб.

Мишел Идел, която представляваше Антоанет Фук от „Алианс на жени за демокрация” изрази становище, че наградата за особени постижения в областта на човешките права, свободата и демокрацията, тази година трябва да бъде присъдена на българските медици.

Наградата, създадена на името на именития руски учен и нобелов лауреат Андрей Сахаров, се връчва всяка година по време на декемврийската сесия на Европейския парламент. Всеки път членове на парламента номинират своите кандидати. Председателите на отделните политически групи в ЕП се събират в т.нар. “Конференция на президентите” и избират победителя. Избраният получава сертификат и чек за 50 хиляди евро.

На срещата в Париж, където се обсъждаше конкретен план за действие след създаване на световната коалиция „Не сте сами”, присъства депутатът от Европейския парламент Евгени Кирилов.

Сред получавалите награда „Сахаров” са Кофи Анан, Нелсън Мандела и беларуската асоциация на журналистите.