Предлагат намаление на таксите на частните съдебни изпълнители
Предлагат намаление на таксите на частните съдебни изпълнители / снимка: БГНЕС, архив
Предлагат намаление на таксите на частните съдебни изпълнители
71358
Предлагат намаление на таксите на частните съдебни изпълнители
  • Предлагат намаление на таксите на частните съдебни изпълнители

Намаление с 60% на таксите, които взимат частните съдебни изпълнители, това предвижда проект за промяна в Закона за частните съдебни изпълнители, който е внесен в парламента от депутата от БСП Страхил Ангелов. Промените предвиждат още държавата и общините ще могат да работят само с държавни съдебни изпълнители при събиране на публични вземания. Депутатът Страхил Ангелов призна, че е внесъл промените, защото и той самият е станал жертва на завишените такси от частни съдебни изпълнители.

Намалението на таксите, които събират частните съдебни изпълнители, ще облекчи потребителите, обобщи депутатът от БСП Страхил Ангелов:

„Не може да дължиш 500 лева и да ти вземат 5000 накрая, не ми се вижда справедливо- Въвел съм, според мен, по-справедлив режим на събираните такси. По принцип намалява се и стъпката, намалява се и процентът на таксите, праговете. Не може ти да имаш сметки в две банки, а частният съдебен изпълнител да прати до всичките 30 и да ти вземе за това 50 лева, примерно. Не може 1200 лева да ти вземе за „присъединяване на публично вземане". Какво значи това? Това означава да пробиеш един лист хартия и да го прикрепиш към папката. Това струва ли 1200 лева?! Аз нямам такова усещане, нито пък имам усещане българският народ да е в състояние да плаща това нещо", обясни Страхил Ангелов.

Той призна, че също е имал проблем с потребителския си кредит и това допълнително го е мотивирало да внесе законодателните промени:

„Събудих се една сутрин и разбрах, че дължа не знам си там колко пари. 19 000 лева. Защото имал съм потребителски кредит, всеки месец се внася редовно вноската, но междувременно някой е вдигнал лихвата, без да ме уведоми и вместо 320 лева, трябвало да се внасят по 360 лева", допълни Ангелов.

Народният представител обеща, че ще внесе и промени в Гражданския процесуален кодекс. Причината: често длъжниците не се уведомяват от частните съдебни изпълнители по надлежния ред.