Предлагат модел за превенция от наркозависимост
Предлагат модел за превенция от наркозависимост / netinfo

Конференция на тема "Модел за превенция от наркотици и промоция на здраве сред младите хора чрез въвеждане на часове по здравно образование" ще се състои в столичния хотел "Форум Централ". Това съобщиха от Тримбос институт - холандска организация, чиято дейност е в сферата на психичното здраве и предпазването от зависимости; тя е организатор на конференцията.

На конференцията ще бъде представен модел на програма по здравно образование за средните училища в страната. Проектът се реализира по програма МАТРА на министерството на външните работи на Холандия, под методологическото ръководство на Тримбос институт.

Програмата е базирана на доказано ефективни европейски практики, съобразени със специфичните характеристики на българското училище. Тя е предназначена за ученици от VIII-ми до XII-ти клас. Целта на програмата е не само да предостави на младите хора обективни знания за различни аспекти на здравето, но и да ги подпомогне при усвояване на разнообразни социални умения, свързани с общуване, оценка на ценностите, вземане на решения, устояване на натиск, полагане на цели, решаване на конфликти и избягване на рисково поведение.

Програмата и моделът за промоция на здраве сред младите хора се осъществяват от 2004 г. в три пилотни училища в страната - 21-во СОУ "Христо Ботев" - София, "Св. св. Кирил и Методий" - Благоевград, и "Никола Обрешков" - Казанлък.

Участници в конференцията ще бъдат директори и заместник-директори на 100 училища от общо девет общини в страната, които са заявили желание да въведат часове по здравно образование от следващата учебна година. /БТА/