Предлагат комисии да регистрират адресно хора без документи за местожителство
Предлагат комисии да регистрират адресно хора без документи за местожителство / снимка: DarikNews.bg, архив

Специални комисии към общините да регистрират адресно хората, които нямат възможност с документ да докажат основанията да живеят на даден адрес. Това предвиждат промени в Закона за гражданската регистрация, внесени от депутати от ГЕРБ, които парламентът одобри на първо четене.

Промените се налагат заради проблем, възникнал основно сред ромската общност. С Изборния кодекс се въведе изискване регистрацията в дадена община да става само след предоставяне на нотариален акт за обитавания имот или пък съгласие от собственика или договор за наем. Правилата бяха въведени, за да се ограничи т.нар. вътрешен туризъм, при който множество избиратели биват пренасяни от една община в друга, за да обърнат резултатите.

Одобрена на първо четене беше и поправка, внесена от депутатите от левицата Мая Манолова и Милена Христова, с която се дава възможност хората да могат да доказват, че живеят на даден адрес, дори да нямат нотариален акт за имота. Те предлагат за доказателства да се приемат и документи като сметки за платени ток или вода или местни данъци.