Предлагат евакуираните в Добричко да се върнат по домовете си
Предлагат евакуираните в Добричко да се върнат по домовете си / снимка: Dariknews.bg, архив
Предлагат отмяна на евакуацията в добричките села
77815
Предлагат отмяна на евакуацията в добричките села
  • Предлагат отмяна на евакуацията в добричките села

Продължава контролираното изпускане на язовир „Одринци" в Добричко. Водата се изпуска с интензитет от 5 кубика на секунда, което е почти максимално възможното, съобщи за Дарик кметът на село Одринци Димитър Минев. Нивото на водата във водоема е спаднало с 4 см. Обстановката в едноименното село постепенно се нормализира. Няма наводнени къщи и дворове. От водата са залети два терена, които са извън регулацията на селото, и част от земите по поречието на реката.

„Направено е предложение от наша страна за отмяна на евакуацията. И в момента голяма част от хората с разрешение на полицията се прибират по домовете си за час-два, за да нахранят животните си", разказа Минев.

Той сподели още, че за четвърти мандат като кмет не е преживявал ситуация като тази от последните дни. Според него, за да се стигне до сегашното положение, основната причина е в несъгласуваността между институциите.

„Този път благодаря на всички, че намериха сили и се разбраха по всички въпроси, действахме съгласно разпоредбите и резултатът е налице", коментира Димитър Минев. Той припомни, че има отпуснати средства за първия етап от корекцията на дерето на Суха река, който започва от село Златия, минава през село Долина и стига до село Одринци. „Сега се надяваме правителството да отпусне средства и за следващия етап на корекцията", допълни Минев.

Спокойна е обстановката и в село Долина, информира пред Дарик кметът на селото Калинка Христова. Тя също смята, че евакуацията на жителите може да бъде прекратена. В селото има частично залети дворни места, зеленчукови градини и земеделски земи, най-вече в ниската част към язовир „Златия". Няма обаче наводнени къщи, съобщи Христова.

Преди две години е било почистено речното дере в селото и са изрязани храстите храстите по протежението му, посочи кметицата. Тя също се надява да бъдат отпуснати средства за почистване и продълбочаване на дерето на Суха река.

Други новини от Добрич