Предлагат до 3 г. затвор за нарушаване правата на работещите в киното деца
Предлагат до 3 г. затвор за нарушаване правата на работещите в киното деца / netinfo

За неспазване на правата на децата, работещи в киното, наказанията да са лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 5000 до 15 000 лева при първо нарушение и до 50 хиляди при повторно. Тези промени в Наказателния кодекс предлага инициативен комитет за закрила на децата и изпълнителите в кино- и телевизионната индустрия.

За контрола върху спазването на правата на децата и за прокарването на законодателните промени инициативният комитет ще работи чрез новосъздадения синдикат на работещите в кино- и телевизионната индустрия към КТ „Подкрепа”, каза секретарят на инициативния комитет Мирослав Паскалев и допълни: „Досега за нито едно дете не е взето надлежно разрешение. Всеки, който назначи дете на работа, без взети разрешения, е наказуем със затвор до 6 месеца и глоба от 200 до 500 лева, а за повторно нарушение затворът е до една година, а глобата – до 3000 лева”.

Повод за тези предложенията са нарушенията, които според инициативния комитет извършва американската компания „Ню имидж” при участието на деца във филмите, които снима.

Според управителя на фирмата у нас Дейвид Варод обаче „Ню имидж” изпълнява указанията на инспекцията по труда. Това изявление Варод направи в съобщение до медиите на 1 февруари във връзка с изказване на социалния министър Емилия Масларова. Тя съобщи, че преписката от доклада на проверката на инспекцията по труда в „Ню имидж” е изпратена в апелативната прокуратура. Според Масларова има нарушения, на работа са наети непълнолетни с несъвсем коректни и правомерни договори.