Асен Василев и Кирил Петков
Асен Василев и Кирил Петков / БГНЕС
Правителството предлага 750 млн. лева да бъдат отпуснати за COVID добавки, както и 450 млн. лева енергийна помощ за бизнеса. Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг след Министерския съвет. Средствата ще дойдат от допълнителните бриходи в бюджета. Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг.

"Обсъдихме доста важни точки за български бизнес и особено за малкия и средния бизнес. Имаме милиард и двеста милиона допълнителни приходи в държавата, които ще бъдат пренасочени към НС с предложение как да бъдат изразходвани. Вярваме, че това е начинът за прозрачно управление на този тип допълнителни приходи, а не просто Министерският съвет да решава. Предлагаме 750 млн. допълнителни COVID добавки, както и 450 млн. за допълнителна енергийна помощ към бизнеса", заяви той.

Вицепремиерът и финансовт министър Асен Василев разкри, че се чака одобрение от ЕК за 60-те милиона подкрепа за авиацията. Тези средства са предвидени като изрична линия в следващия бюджет, така че парите да не бъдат загубени.

Разходите за пенсии са с над 2 млрд. лв. повече спрямо същия период на 2020 г.

"Имаме значително преизпълнение на приходната част от бюджета - дори повече от приходната част от актуализацията. Тези допълнителни постъпления са  над милиард и 200 млн. и ще бъдат пренасочени към НС с предложение как да бъдат изразходвани. Очакваме тяхното решение. Ако те не бъдат изразходвани, автоматично ще бъде намален дефицитът на касова основа", уточни Василев.

Предвидени са 60 лева на пенсионер на месец в следващите 6 месеца.

На 25 декември влизат в сила важни промени за изчисляването на пенсиите


За част от мерките в помощ на бизнеса има нотификация от ЕК. Проблемът с цените на енергоносителите не е само български. Към момента имаме едни от най-ниските, но това е общоевропейски проблем, за това се бърза за по-бързи решения. Нотификацията се очаква облекченията за декемврийските сметки да бъдат включени към 5-6 януари.

"Заделяме общо 2 млрд., безпрецедентен ресурс, за компенсация на бизнеса, той трябва да се израходва максимално бързо, за да бъде подпомогнат бизнеса", посочи той.

Министърът на енергитиката коментира и енергийната помощ за бизнеса. Планираните разчети за мерките в тяхна помощ е да продължат до 31 март. "При необходимост ще бъдат разплатени допълнителни средства. Не е нужно да действаме импулсивно. Целта е да има предвидимост и устойчивост както за бизнеса, така и за битовите потребители", посочи Александър Николов.