Правят регистър на корумпираните магистрати
Правят регистър на корумпираните магистрати / БГНЕС
Правят регистър на корумпираните магистрати
31643
Правят регистър на корумпираните магистрати
  • Правят регистър на корумпираните магистрати

Видеоконферентна връзка за разпити ще свързва Софийския градски съд и Централния софийски затвор. Подготвя се мобилна видеоконферентна връзка и с другите затвори. Системата ще се изгради в рамките на проекта на Висшия съдебен съвет "Ефективност, отчетност и координация в съдебната система", който се финансира от европейската програма ОПАК.

В рамките на проекта ще се създаде и регистър на корумпираните магистрати, в който ще се впишат всички сигнали и жалби за подкупи срещу тях. Проектът е на обща стойност близо 1,4 млн. лв. и трябва да стартира през декември 2010 г., съобщи членът на Висшия съдебен съвет и ръководител на програмата Георги Гатев. В новия регистър ще се записват всички постъпили сигнали от граждани и организации за корумпирани магистрати, както и сигнали за неетично поведение на съдии, прокурори и следователи. Регистърът ще отчита кога е постъпила информацията и кога е била разпределена за разглеждане от Комисията за борба с корупцията и професионална етика на ВСС.

Системата ще пази архив и на всички наложени наказания на магистрати. Целта е така да се уеднакви практиката на висшите кадровици и за сходни нарушения да налагат сходни наказания. Информацията ще бъде публична.

По видеоконферентната връзка между Софийския градски съд и затвора ще се провеждат разпити и ще се представят веществени доказателства и експертизи. Така ще се намалят разходите по конвоиране на задържани хора до съдебната зала и ще се ускори решаването на делата. До декември такава връзка ще се създаде само за Софийския градски съд, но в бъдеще ще има и до другите съдилища. Обмисля се техниката да е мобилна, защото поставянето й във всеки отделен съд ще е твърде скъпо. По този начин е възможно да се разпитват и защитени свидетели, като се прикрие самоличността им, но това трябва да се уреди и от законова гледна точна.

В рамките на проекта се очаква да бъде изработен и проект за Закон за вещите лица, преводачите и тълковниците.