Правят повторен оглед на изгорелите вагони
Правят повторен оглед на изгорелите вагони / снимка: БГНЕС

Необходимо е да се извърши повторен преглед на вагоните, които изгоряха близо до Червен бряг в края на февруари, а резултатите от техническата експертиза за състоянието на кабелите все още се чака. Едва след това ще бъде изготвен окончателен доклад за вероятните причини за пожара, отнел живота на 9 души. Това е записано в междинния доклад на комисията, сформирана от Министерството на транспорта по инцидента.

С тези резултати министърът на транспорта е бил запознат от Чавдар Чавдаров, ръководител на Специализираното звено за разследване на произшествия и инциденти в железопътния транспорт. Той е председател и на комисията, която разследва конкретния случай. След завършване на експертизата материалите ще бъдат предадени на следствието.

Междувременно приключи проверката за безопасността във влаковете, която по нареждане на министъра на транспорта се извършва от мобилни групи. От проверените 37 влака само 14 се оказва, че отговарят на изискванията, съобщиха от транспортното ведомство. Мобилните групи се натъкнали на заключени пожарогасители, достъпни само за служителите. В някои вагони пък открили, че устройствата за гасене изчезнали между началната и крайната гара. Открити са пожарогасители с изтекъл срок на годност, други са използвани, а имало и такива с неизправна пломба.

Недостатъчен се оказва и броят на противопожарните инструкции в жп транспорта, става ясно от доклада след проверката. В някои купета осветлението също не е било в изправно състояние.

Ръководството на превозвача не е взело мерки, за да запознае служителите си с новите мерки за завишаване на контрола, записани в заповед на транспортния министър от 5 март, констатирали още мобилните групи.