Правят комисия за разговорите на Борисов за Мишо Бирата
Правят комисия за разговорите на Борисов за Мишо Бирата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Депутатите ще направят днес втори опит да гласуват в пленарна зала създаването на комисия, която да разгледа скандалните разговорите между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившия шеф на Агенция „Митници" Ваньо Танов и покойния бизнесмен Михаил Михов, станал известен с прякора си Мишо Бирата.

В дневния ред на пленарното заседание е внесен проект на решение от лидера на БСП Сергей Станишев за създаване на временна анкетна комисия в Народното събрание, която да разнищи станалите скандално известни през 2011 година разговори между бившия премиер Борисов и тогавашния шеф на митниците.

От изтеклите по медиите разговори излизаше, че Борисов покровителства Мишо Бирата като спира проверка на държавни инспектори в склад за алкохол на покойния бизнесмен.

Близо два месеца след записите Мишо Бирата беше открит мъртъв в известен хотел в Правец.

Народните представители в комисията ще се занимават и със съмнителните факти около смъртта на Бирата. Депутатите трябваше още през вчерашния ден да гласуват създаването на комисията, но решиха да променят дневния ред и да отложат за днес гласуването.

След края на пленарното заседание ще бъде демонстриран вариант на машина за гласуване. Инициативата, която е част от поредицата срещи във връзка с подготовката на Изборния кодекс, е по повод предстоящото внасяне на проекта за разглеждане в Народното събрание.

След 14:30 часа работната среща и демонстрацията ще бъдат излъчвани в реално време в интернет страницата на Народното събрание.