Здравният министър призова институцията да провери отказа на Агенцията по вписванията да впише новите ръководства в "Лозенец" и "Александровска"
Министерството на правосъдието проверява дали е имало натиск върху длъжностните лица по регистрация в Агенцията по вписвания, вследствие на който те са отказали да впишат новото ръководство на "Александровска" болница и болница "Лозенец". Това каза пред медиите ресорният зам.-правосъдният министър Иван Демерджиев.

Именно тези сигнали са една от причините за проверка. А лицата, върху които се твърди, че имало натиск, имат правомощие да откажат вписване.

Хората, които подават тези сигнали казват, че ясно им е казано какво решение да вземат, обясни Демерджиев.

Иск спря вписването на ръководството на болница „Лозенец“ в търговския регистър

Има данни да е правена ненужна проверка на конкретни факти, което е над компетенциите на служителите, обясни Демерджиев и поясни, че има спор по тълкуването на законов текст. Става дума за това може ли без конкурс да се назначи член на борд на директорите или това е възможно само за общински дружества. В някои от случаите разбиранията на длъжностните лица не съответстват на предвиденото в закона, посочи още Демерджиев.

По думите му трябва да се прави разграничение между оттегляне на мандата и сключените договори за управление на контрольор. Първото може да стане по всяко време от принципала ( в случая държавата), а прекратяването на договора за управление и контрол става по друг ред.

Резултатите от проверката по двата казуса ще е готова до дни.