Правосъдното министерство предлага увеличение на парите за надзирателите
Правосъдното министерство предлага увеличение на парите за надзирателите / снимка: БГНЕС
Надзиратели от страната на протест, обещават им увеличение, но от догодина
68096
Надзиратели от страната на протест, обещават им увеличение, но от догодина
  • Надзиратели от страната на протест, обещават им увеличение, но от догодина

Министерството на правосъдието предлага 5 процента увеличение на заплатите на надзирателите в затворите от януари 2014 година. Предложенията към служителите бяха обявени след среща днес със заместник-министъра на правосъдието Илия Ангелов и директора на главната дирекция "Изпълнение на наказанията" Митко Димитров. Около 200 служители на затвори и арести от цялата страна протестираха пред Министерството на правосъдието с искане за увеличаване на заплатите и добавките за условия на труд.

След среща с протестиращите от правосъдното министерство предлагат изравняване на социалните плащания с тези в МВР от 1 юни 2014 г., както и изравняване на сумите за специфични условия на труд с тези в главна дирекция "Охрана", заяви Цветан Михайлов, член на управителния съвет на синдиката.

„12-часовите смени ще бъдат отчитани като 12-часови като работно време, 24-часовите смени ще бъдат отчитани като 24 часа работно време. Политическото и професионално ръководство не предвиждат промяна на 24-часовия режим на работа в затворите", обясни Михайлов.

Заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов посочи, че застава зад исканията на служителите на затворите.

„Изцяло заставам зад предложенията, оставаме отворени за диалог с вас. Вратата на моя кабинет е винаги отворена, винаги сте добре дошли за предложения. Всичко, което зависи от мен, всичко, което е в сферата на моите компетенции, ще се старая за бъдеще да се случват нещата при вас", каза Ангелов.

От синдиката обявиха, че предложенията ще бъдат обсъдени по места и до пет дни ще има становище от тяхна страна.