Васил Миладинов
Васил Миладинов / БГНЕС
Директорът на затворите Васил Миладинов ще бъде освободен от поста, каза правосъдният министър Данаил Кирилов и отказа да посочи пред журналисти какви са мотивите за тази стъпка. Той допълни, че до края на деня те щели да станат ясни.
 
Преди дни Кирилов е бил на посещение в следствения арест на бул. "Г.М.Димитров", след като редица задържани там се оплакаха от условията.

"Макар, че изпреварвате събитията с три часа, Ви казвам да", заяви министърът в отговор на журналистически въпрос за това дали се налага смяна на ръководството на местата за лишаване.

След проверката министърът на правосъдието е категоричен, че има какво да се подобрява, както за условията на арестантите, така и за условията на работа на надзирателите.

Преди да отиде в ареста, правосъдният министър изчел много жалби от арестанти, които се оплакват от условията. Министърът на правосъдието си набелязал проблемите и решил да извърши внезапна проверка.

„Все пак условията не били чак такива, каквито били описани в сигналите на арестантите. При всички положения има какво да се подобрява, защото все пак е арест и той е строен в социалистическа България“, каза правосъдният министър.

Той има забележки към състоянието на решетките и прозорците на килиите. "Аз дишах спокойно въздух там и нямаше проблем в тази посока, но това не означава, че не трябва да се търсят промени", обясни министърът. 

Кирилов проверил и храната на затворниците по обяд. По думите му тя е от средно качество.

Данаил Кирилов беше на посещение във ВКС, по покана на председателя на съда, за да се увери как се разпределят дела. Попитан дали има съмнения за работата на софтуера, Кирилов заяви, че всяка система можело да бъде манипулирана. Системата за разпределение на дела в съда трябва да бъде одитирана, каза Кирилов. И след този одит трябва да се търси вариант как системата да бъде подобрена.
 
Министър Кирилов обяви, че дори от ВСС не са му дали достатъчно ясна информация как работи софтуерът.
 
Той обяви, че е чувал за поне 5 сценария, при които съдии можело да бъдат изключвани от списъка за разпределение. И припомни, че поддръжката на системата сега ставала на добра воля.
 
Попитан дали се е запознал със системата за разпределение на дела във ВАС и прокуратурата, Кирилов обвини журналистите, че заемат позиция и заяви, че е сигурен, че още вчера били написали материалите си.
 
Специалисти от ВКС обясниха на Кирилов, че удостоверяването на всеки служител, който работи със системата става с парола, а след това на второ ниво и с електронен подпис. Освен това всички действия по разпределянето се запаметявали в сървъра във ВСС.