Парламентарната Комисията по конституционни и правни въпроси прие на второ четене промените в Закона за съдебната власт, с които се закриват специализираният съд и специализираната прокуратура. Днес комисията обсъжда текстовете за закриване на органите на специализираното правосъдие и отпадането на кариерните бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет над седем часа.

Заседанието започна със словесен сблъсък между главния прокурор Иван Гешев и лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

Главният обвинител отново защити позицията си, че предвиденото закриване на специализираното правосъдие е уронване на престижа на правовата държава, а Христо Иванов заяви, че това е стъпка към правосъдие, което да бъде деполитизирано.

Обвинител номер едно се обърна към Иванов с думите: "Това е ваше право, господин Христо Иванов. Вие можете да вземете, както казахте, в едно интервю и да приемете закон, че земята е плоска, въпреки емпиричните данни от 330-ата година преди Христа. Аз не възразявам на това, да, имате мнозинство, направете го, само че отговорността носят така наречените народни представители, а не съдебната власт. И прокуратурата няма да служи за декор на това и на тези последствия".

Лидерът на "Да, България" отговори: "Тези структури от самото си създаване се родиха с много сериозни притеснения, че ще бъдат използвани за политически цели. В своята дейност, за съжаление, в много голяма степен благодарение на вашите лични действия, те потвърдиха тези очаквания. Вие можете наистина да освободите съдебната власт от себе си, което мисля, че ще бъде облекчение за всички".

ГЕРБ и ДПС се обявиха против преустановяване дейността на специализираните съд и прокуратура. Анна Александрова от ГЕРБ коментира: "Това е закриване - целенасочено, на спецпрокуратурата и съда, защото организираната престъпност има полза от тази работа, но много скоро ще се изправи и министър, и заместник-министър, и всичките тези съдии и колеги-депутати срещу обществото, за да кажат защо приеха този законопроект, по чия инициатива, под кой натиск".

От ГЕРБ поискаха отлагане на заседанието до произнасяне на работна група с участие на експерти. Предложението беше отхвърлено.

Същевременно днес във Висшият съдебен съвет (ВСС) дебатираха по искането на правосъдният министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Решението дали Гешев да остане на поста обвинител номер едно беше насрочено за 4 май.
БНР