Софийски университет
Софийски университет / БГНЕС
Шестнайсет университета у нас вдигат таксите за обучение в част от предлаганите специалности за новата учебна година. Сред тях са Софийският университет, медицинските университети в Пловдив и Плевен, Великотърновският и Пловдивският университет.
 
Днес правителството утвърди таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за учебната 2018/2019-та година. Единствено в Алма матер ще има специалности с намалени такси - една от тях е "Ядрената химия", която вече ще струва 200 лева годишно за редовна форма на обучение.

Промениха годишните такси в Софийския университет
 
Новоприетите студенти, които ще учат "Право", "Психология", "Филология" или "Администрация и управление" в Софийския университет, ще трябва да платят с между 40 и 60 лева по-скъпо за годишното си обучение, ако са в редовна форма, или от 100 до 160 лева повече за задочната форма, спрямо досега. Значително е и вдигането на таксата за задочното обучение по "Социални дейности" - с 300 лева.
 
В Пловдивския университет таксите за обучение скачат с 40 лева във всички направления, с изключение на "Туризъм", "Икономика", "Администрация", природни, технически и математически науки.
 
Във Великотърновския университет се увеличава таксата единствено за новите студенти по "Педагогика", които ще плащат с 50 лева повече и за редовно, и за задочно обучение. С 250 лева по-скъпо ще струва обучението по „Медицина", "Стоматология" и "Фармация" в медицинския университет в Пловдив за първокурсниците. Повишение на таксите планират и от медицинския университет в Плевен, от 50 до 100 лева в различните специалности.
 
По-високи ще бъдат таксите в Русенския университет, Югозападния университет в Благоевград, Химико-технологичния в София. Намаление на таксите ще има единствено в Софийския университет и то за специалностите от "Физическите науки" и "Ядрената химия". За тях студентите ще плащат с 550 лева по-малко за редовно обучение и с 200 лева по-малко за задочно.