Правителството предлага продължаване на програмата за саниране
Правителството предлага продължаване на програмата за саниране / БГНЕС, архив
Правителството предлага продължаване на програмата за саниране
91666
Правителството предлага продължаване на програмата за саниране
  • Правителството предлага продължаване на програмата за саниране

Правителството предлага на Народното събрание продължаване на програмата за саниране на жилищните блокове и увеличаване на бюджета й с 1 млрд. лева. Решението беше гласувано на днешното заседание и обявено от министъра на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова.

Кабинетът осигури ресурс за сключени вече договори за саниране

Предложението е придружено с доклад за досегашното изпълнение на програмата. До момента има 120 санирани сгради, други 440 са в процес на саниране, а още над 800 са в различни процедури и предстои да бъдат санирани.

Министър Павлова заяви, че очаква от депутатите да постигнат консенсус при одобряването на дългосрочното реализиране на програмата.

Павлова спира сключването на нови договори за саниране

"Социалният ефект е безспорен, всяко домакинство получава безвъзмездно директно финансиране. Над 340 000 души реално са се възползвали от програмата. Това са домакинствата, които са част от блоковете, които се реализират. Така че, ако удвоим ресурса, над 700 000 души реално ще се възползват от ефектите и ползите от програмата. Сега, след първия отоплителен сезон виждаме и ефектите - сметките са с 50% на долу", посочи Павлова.

"Считаме, че каквото и правителство да управлява от тук, тази програма трябва да продължи напред. Трябва да продължи дълго време в годините, защото над 3 милиона български граждани живеят в такъв тип многофамилни сгради. Сега програмата е фокусирана върху блоковете, които са в най-тежко състояние, но на следващ етап тази програма трябва да бъде разширена още, за да се включат и останалите многофамилни жилищни сгради, а в бъдеще, както е заложено, да влязат и еднофамилните, за да може да бъде покрит целия сграден фонд в държавата", коментира още министъра в оставка.