/ БГНЕС
Правителството пое ангажимент за осигуряване на средства от държавния бюджет в размер до 741 073 600 лева за изпълнение на пътен проект до Кресна, съобщи пресцентърът на Министерски съвет.

Ремонтират пусната предсрочно отсечка от АМ "Струма" край Благоевград (СНИМКИ)

Става въпрос за новия път, предвиден за ползване от пътуващите към София, както и рехабилитация на сега съществуващото трасе през дефилето, по който ще се прехвърли трафика към Кулата. Дължината на изцяло новата отсечка между Кресна и Крупник е 23,6 км, като ще бъдат изградени 7 тунела, 21 виадукта, 4 пътни възела, 12 надлеза и подлеза. 

Част от средствата са за изграждане на обходен път на Кресна, предвиден за частично финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. от Кохезионния фонд на Европейския съюз.

МВР: Не правете това на пътя (ВИДЕО)

Автомагистрала „Струма“ е част от Ориент/Източно-средиземноморския коридор от основната Транс-европейска транспортна мрежа в отсечката от пътен възел „Даскалово“ до ГКПП Кулата и осигурява пряк маршрут през България към Егейско море.

Изграждането на пътния участък ще осигури значително подобрение на пътната мрежа в Югоизточна Европа и ще създаде условия за засилено сътрудничество между страните в южната част на Балканите. Новото трасе ще осигури по-безопасни условия на пътуване и намаляване на времето за пътуване по направлението север - юг на българска територия.

Пуснаха движението в платното за София от AM "Струма" край Благоевград

Участъкът на Струма между Кресна и Крупник е най-спорният от магистрала "Струма", основно заради избрания маршрут на трасето и въздействието на проекта върху околната среда.