Пращат SMS или имейл за болничните
Пращат SMS или имейл за болничните / снимка: Sofia Photo Agency

НОИ вече ще уведомява със SMS или с писмо по Интернет кога и колко пари за болнични превежда. Софтуерът се тества и се очаква до края на май да започне изпращането на уведомленията на осигурените лица, съобщи директорът на Регионално управление “Социално осигуряване” Розалия Джинева.

За целта счетоводителите на фирмите трябва да посочат номер на GSM и имейл на осигурените лица. Данните са част от новия образец на придружително писмо, въведен преди два дни с промени в наредбата за реда на изплащане на болничните. Той вече е качен на Интернет страницата на НОИ, посочи Джинева.

Липсата на информация за новите формуляри може да доведе до забавяне на изплащането на ползваните през февруари болнични, алармираха счетоводители на пловдивски фирми. От понеделник от НОИ масово връщат придружителните документи заради изискването в тях да е посочена датата на подаване на информацията за начислените и внесени в НАП осигуровки.

Репортерска проверка на място установи, че временно се допуска и дописването на този тест на ръка върху старите образци. Той трябва да бъде заверен с печат на работодателя, какъвто счетоводителите не носят в себе си при подаването на документите за ползваните болнични. Това забавя поне с ден предаването им за обработка в “Социално осигуряване”.

Други новини от Пловдив