Пращаме още бойци в мисии на НАТО
Пращаме още бойци в мисии на НАТО / netinfo

Всяка година до 2015-та, България ще увеличава постъпателно контингента си в мисиите на НАТО. Това заяви в Шабла министърът на отбраната Веселин Близанков. Той присъства на тактическо бойно учение на зенитния полигон там .

Според министър Близнаков страната ни ще участва в мироопазващата мисия в Афганистан след вземане на политическо решение за това.

"Моята лична позиция е да участваме в Афганистан ефективно и да покажем, че сме партньор на който може да се разчита в НАТО", обяви Близнаков.

"Ние трябва да имаме мобилни, добре обучени и добре оборудвани въоръжени сили, които да изпълняват мисии в различни части на света", каза още министърът. Идната седмица генералният щаб ще свика съвещание с командирите на всички видове въоръжени сили, за да анализира дисциплината в българската армия.

14% са намалели престъпленията в Армията спрямо 2005 година. С ¼ са по-малко случаите на отклонени от военна служба, а с 17% са намалели злоупотребите с имущество, обяви още министърът на отбраната.

Той присъства на тактическо учение с бойни стрелби, по защита на въздушния и морския суверенитет на България, на зенитния полигон в Шабла, на което даде висока оценка.