Пращаме охранителна рота в Кандахар
Пращаме охранителна рота в Кандахар / netinfo

Обмисля се възможността българска охранителна рота да поеме вътрешната сигурност на летището в южния афганистански град Кандахар, съобщиха за Дарик от военното министерство. Вариантът е бил обсъждан по време на неформалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Севиля, в която участва българският военен министър Веселин Близнаков.

Предвижда се от лятото българската охранителна рота да поеме всички дейности по осигуряването на сигурността във вътрешната част на летището в Кандахар. В момента това се прави от румънски контингент, а външната охрана се осъществява от американската армия.

Охраната на летището е предпочитан за България вариант, тъй като ще е свързан с изразходването на по-малко финансови средства от другата възможност – страната ни да подсили Мироопазващите сили (ISAF) със специален гражданско-военен провинциален тим, който да се грижи и за възстановяване на инфраструктурата в азиатската страна.

Кандахар е една от най-опасните зони в Афганистан, в която почти всеки ден се извършват самоубийствени атентати. В логистичната база край летището, освен американци и румънци, са настанени унгарски и германски военни. Кандахар е известен като последния бастион на талибаните, откъдето те бяха изгонени в края на операцията срещу режима им през декември 2001 година.