Пожарът в Арбанаси е ограничен
Пожарът в Арбанаси е ограничен / netinfo

Пожарът в Арбанаси вече е сравнително ограничен, но трябват още усилия, за да се преустанови, каза кметът на Велико Търново д-р Румен Рашев.

Пожарът избухна в късния следобед, когато се запалиха сухи треви. По-късно пламнаха струпани автомобилни гуми, а заради вятърът огънят бързо се разпростря върху боров масив.

Група от общината и Районно управление на горите правят широка просека с дървосекачни машини, за да локализират огъня. В гасенето се включи и взвод от 40 души от Националния военен университет във Велико Търново.

Четири пожарни коли гасят на Арбанаси, две са в подножието на горящия хълм, близо до квартал Асенова махала във Велико Търново.

Хора от квартала също са в готовност да помагат, но това едва ли ще се наложи. Няма опасност пожарът да засегне къщи в Арбанаси или да достигне градски райони. Вода осигуряват и три водоноски от Горна Оряховица.

Изгоряла е цялата иглолистна растителност на хълма до Арбанаси.Всички хотелиери в архитектурно – историческия резерват са изразили готовност да доставят минерална вода и други напитки на пожарникарите, които вече седми час се борят с огнената стихия.

Кметът на Велико Търново заяви, че е трудно е да се даде прогноза, кога борбата с огъня ще приключи.