Пожарът край Казанлък е ограничен
Пожарът край Казанлък е ограничен / netinfo

Бушуващият с огромна сила от вчера пожар в местността “Каракос “ край Казанлък е овладян рано тази сутрин, съобщи за Дарик главен инспектор Анчо Шишков, началник на казанлъшката противопожарна служба.

В 1.00 часа тази нощ е било възстановено движението от Казанлък за Стара Загора по главен път 1-5.

В 21 часа снощи огнеборци и притекли се на помощ военнослужещи от Корпуса за бързо реагиране в Карловската бригада, доброволци от съседните села са успели да ограничат прехвърлянето на пожара от дясната страна на главния път, в посока Казанлък към трите бензиностанции на източния край на града и село Черганово, както ида ограничат неговото разрастване в посока Мъглиж.

На мястото на тлеещото огнище има два екипа на пожарната, които довършват тлеещите огнища.

По първоначални данни изгорели са 25 декара борова гора.

Всеки момент се очаква силите да бъдат прехвърлени към потушаването на друг пожар в района, който бушува вече трето денонощие- този над село Горно Черковище, в посока язовир “Копринка”.

Въпреки, че вече е ограничен, огънят е на няколко сектора, като са простира на територия от 9 километра, където също гори основно борова гора. Всички налични сили ще се прехвърлят натам за неговото окончателно потушаване. Днес започват и първите огледи на щетите и изясняване на причините за пожарите.

В помощ на казанлъшките огнеборци са техни колеги от ТЕЦ-овете на “Марица Изток”, с цялата налична техника, 130 военнослужещи от Карловската бригада.

Операциите по потушаването на пожарите в двата края на община Казанлък се ръководят от комисар Славчо Славов –директор на Областната дирекция по противопожарна защита, както и от началника на казанлъшките огнеборци главен инспектор Анчо Шишков.

В 10 часа тази сутрин се събира Кризисният щаб в Областната управа, за да обсъди ситуацията в региона и предприеме нужните нови мерки.

Заместник-областният управител на Стара Загора Румяна Друмева съобщи, че РИОСВ започва тази сутрин измерване на замърсяването и запрашаването на въздуха в Казанлък и район, като първите резултати се очакват още днес по обед.