Пожарната не е давала разрешение за ремонт на рухналата сграда
Пожарната не е давала разрешение за ремонт на рухналата сграда / netinfo

Национална служба пожарна безопасност не е издавала разрешение за извършване на ремонтни работи в срутилата се сграда в центъра на София, съобщават от пресцентъра на МВР. От там допълниха, че тепърва пожарната служба ще предприема проверки на изоставени сгради в цялата страна.

Проверката на противопожарното състояние на изоставените сгради, е политика, която се извършва последователно. Това уверяват от Министерство на вътрешните работи. Тя се осъществява от органите на „Държавен противопожарен контрол”.

Още в началото на април 2003 г. в Националната служба за пожарна безопасност е изготвен списък на рисковите обекти по региони. Изготвена е и картотека на застрашените и изоставени, самосрутващи се конструкции и сгради.

В този списък са изброени 2080 обекти, които са в границите на населените места на територията на цялата страна и са лесно достъпни. Констатирани са и още близо 1000 други постройки в подобно състояние, които са извън населените места.

Установено е, че 50 % от изоставените сгради са общинска собственост, 35% - частна собственост, 5% - държавна собственост, а 5% са с неустановена собственост към момента, съобщават още от МВР.

Междувременно стана ясно, че министърът на вътрешните работи Румен Петков е разпоредил извършването на вътрешна проверка за наличие в архивите на информация, данни и документи, свързани със сградата на улица „Алабин” № 39, при срутването на която загинаха две млади жени.